De technieken van een gokautomaat

Het eerste prototype van de hedendaagse gokkast werd uitgevonden door de Duitser Charles Fey. Op veertienjarige leeftijd kreeg Fey een baantje in een fabriek waar onderdelen voor boerenmachines werden geproduceerd. Hier ontdekte hij zijn passie voor techniek. Op latere leeftijd, toen Fey inmiddels was verhuisd naar Amerika, zou hij vaak in zijn werkkamer aan het werk zijn met ideeën voor nieuwe technische uitvindingen.

In die tijd was poker erg populair. Omdat er echter veel winnende combinaties mogelijk waren, was het doen van een automatische uitbetaling niet mogelijk. De deler moest eerst iedere kaartcombinatie van elke speler bekijken om vervolgens de winnaar te bepalen. De uitvinding van Fey was hierop een antwoord. Charles Fey bedacht een automaat die bij een winnende combinatie automatisch een bel liet rinkelen. Deze uitvinding kreeg dan ook de naam ‘Liberty Bell’. Het apparaat had veel weg van een automatische pokermachine. Het was nog steeds aan de eigenaar van de machine om te bepalen hoe de winnaar werd uitbetaald. Het kwam dan ook voor dat de gelukkige speler niet in geld werd uitbetaald, maar met sigaretten of drank.

Over het precieze jaartal waarin Fey zijn eerste fruitmachine bedacht, verschillen de meningen. Er wordt over het algemeen aangenomen dat dit rond 1895 is geweest. In het begin was echter steeds enkel sprake van prototypes. Pas in de volgende eeuw zou de gokkast daadwerkelijk op de markt worden gebracht, toen Fey erin slaagde een fabriek te contracteren om de gokkasten te produceren. De gokkast werd al snel populair en geïnstalleerd in vrijwel elke winkel en horecagelegenheid. De originele Liberty Bell is nog steeds te zien in de Liberty Belle Saloon in Nevada, Amerika.

Door zijn uitvinding wordt Charles Fey gezien als de grondlegger van het concept van de gokkast. In de eeuw na Fey’s uitvinding zouden er miljoenen exemplaren van de gokkast worden geproduceerd. De eerste decennia veranderde er veel aan het uiterlijk van de kast, maar vrijwel niets aan het werkingsmechanisme. In de jaren zeventig en tachtig, ten tijde van de uitvinding van de elektronica, werd het werkingsmechanisme van de gokkast pas aangepast. De ontwikkeling van de gokkast kwam in een stroomversnelling. In een rap tempo kwamen er steeds meer en steeds verschillende gokmachines op de markt. Sinds de uitvinding van het World Wide Web zijn er ook online talloze gokkasten te vinden.

Door de talloze mogelijkheden die er tegenwoordig bestaan, zijn steeds meer mensen in staat hiermee kennis te maken en ondervinden steeds meer mensen het plezier van de gokkast. Er wordt geschat dat er, ruim een eeuw na de uitvinding van de eerste gokkast door Fey, ruim 300 miljoen mensen wereldwijd regelmatig spelen op een gokkast. Hoort u daar ook al bij?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *